De Britse premier Keir Starmer heeft aangekondigd dat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Oekraïne samenwerken aan een vredesplan dat zal worden voorgelegd aan de Verenigde Staten. Het doel is om een einde te maken aan de gevechten in Oekraïne.
In een interview met de BBC gaf Starmer aan dat mogelijk ook andere landen zich bij dit initiatief zullen aansluiten. Op zondag ontvangt hij de leiders van de belangrijkste EU-landen, Oekraïne, Canada en Turkije in Londen voor cruciale gesprekken over de veiligheid van Oekraïne en Europa.
Tijdens deze bijeenkomst wil Starmer de oprichting van een internationale vredesmacht bespreken. Ook Nederland is vertegenwoordigd: premier Dick Schoof heeft laten weten open te staan voor een bijdrage en neemt daarom deel aan de besprekingen. Starmer spreekt over een “coalition of the willing”, waarbij landen op vrijwillige basis deelnemen. “Hoe meer steun, hoe beter”, aldus de Britse premier.
Starmer benadrukt dat een veiligheidsgarantie essentieel is na een mogelijke vredesovereenkomst. Hij onderstreept de noodzaak van Amerikaanse steun om afschrikking te waarborgen en voert daarover gesprekken met Washington. “Ik vertrouw Poetin niet. We kennen zijn ambities”, waarschuwt hij.
De gespannen relatie tussen de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Amerikaanse president Donald Trump kwam eveneens ter sprake. Starmer erkende dat hun recente clash ongemakkelijk was om te zien en wil optreden als bemiddelaar. NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte, die zondag ook in Londen aanwezig is, heeft Zelenski telefonisch geadviseerd om de banden met Trump en de Amerikaanse regering te herstellen.