Met de alsmaar stijgende omicrongevallen wereldwijd blijft het Ministerie van Volksgezondheid aandringen op de boosterprik als belangrijkste wapen tegen deze variant. In een persbericht geeft het ministerie aan dat door de hoge besmettelijkheid van deze variant er meer mensen dan ooit per dag kunnen worden besmet. “De kans is groot dat de zorg de vraag aan ziekenhuisopnamen en de intensive care unit (icu) deze toeloop dan niet meer aankan”, zegt Volksgezondheid.
Het is nog niet bekend hoe het ziekteverloop eruitziet bij een omicroninfectie. Uit de wereldwijde gevallen leert men dat hoe mild de variant ook is, een bepaald percentage besmette personen toch ziekenhuis en icu-zorg nodig zal hebben. “Indien de variant zich hier hetzelfde gedraagt als nu in Zuid-Afrika, Europa en de VS, zal de zorg binnen een tot twee weken de druk niet meer aankunnen. Suriname heeft weinig capaciteit en we hebben niet gemakkelijk toegang tot extra capaciteit zoals in het buitenland”, verduidelijkt het ministerie. De zorg zou bij een eventuele golf nu, de situatie nog veel minder aankunnen dan de golven daarvoor, door verschillende factoren zoals het wegtrekken van medici naar het buitenland en de continue werkdruk door de pandemie. De zorg is nu letterlijk en figuurlijk uitgeput.
Niet genoeg bescherming
Het ministerie geeft verder aan dat de samenleving niet voldoende is beschermd omdat onze vaccinatiegraad nog te laag is. “De helft van de bevolking is niet voldoende beschermd tegen een eventuele ziekenhuisopname of erger.” Met de omicron zijn er veel zorgen dat vooral niet gevaccineerden meer gevaar lopen. “In landen met een hoge vaccinatiegraad wordt binnen een tot twee weken een dusdanig hoog aantal besmettingen waargenomen, wat Suriname zorgen baart. Een dergelijke stijging van besmette personen zal in ons land tot dramatische taferelen leiden. Waarbij wij ons vooral zorgen maken over een hoog aantal besmettingen bij nog niet gevaccineerde personen. Echter, het is bijzonder moeilijk om op korte termijn nog niet gevaccineerde personen te overtuigen van het belang zich te beschermen door middel van een vaccin”, geeft Volksgezondheid aan.
Booster periode ingekort
Daarom is het besluit genomen om de periode voor het toedienen van de boostershot in te korten van vijf maanden tot drie maanden. Eerder in de maand is de minimumleeftijd al verlaagd naar 18 jaar. “Deze aanpassingen zijn vooral bedoeld om besmetting van al gevaccineerden te beperken en daarmee de circulatie van het virus en besmettingen van ongevaccineerden te beperken.”