Gedurende de periode van 30 juni-1 juli heeft de directeur van het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI), Joanne Adraai, namens de Staat geparticipeerd in de High Level verkeersveiligheids VN- eeting in New York. De directeur mocht de aanwezigen toespreken. De speech had als inhoud de stand van zaken en vorderingen inzake veilig verkeer in Suriname.
Om de meeting bij te wonen, kreeg de Surinaamse delegatie middelen van de Inter-American Development Bank. De meeting was onder auspiciën van de Economische en Sociale Raad van de VN. Een belangrijke doelstelling was om het geproclameerde decennium voor verkeersveiligheid (2011-2020) te evalueren en om te leren hoe het best diverse uitdagingen aan te pakken.
Het doel van deze evaluatie was om een tweede decennium van actie voor verkeersveiligheid ‘2021-2030’ te proclameren. Het tweede decennium voor verkeersveiligheid heeft als belangrijkste doelstelling het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer tegen 2030 met ten minste 50% te verminderen door politiek leiderschap te mobiliseren, multisectorale en multi stakeholder-samenwerking in dit verband te bevorderen.
Om dit te bewerkstelligen is een beknopte doch actiegerichte politieke verklaring goedgekeurd. Deze is vooraf op basis van consensus overeengekomen en door de voorzitter van de Algemene Vergadering ter aanneming aan de Algemene Vergadering van de VN voorgelegd.
Verder hebben de WHO en de regionale commissies van de VN in samenwerking met de verkeersveiligheidsamenwerking van de Verenigde Naties, een mondiaal plan voor het decennium 2021-2030 opgesteld om de lidstaten te begeleiden bij de uitvoering van cruciale acties om de veiligheid op de wegen te verbeteren. Het belang van duurzame financiering (op korte en lange termijn) en van de betrokkenheid van relevante actoren uit verschillende sectoren zijn kritische randvoorwaarden voor het bereiken van de 2030-doelstelling.
Tijdens de meeting is ook de vooruitgang beoordeeld die is geboekt bij de verwezenlijking van de doelstellingen van de verkeersveiligheidsgerelateerde streefcijfers van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling.
Verkeersongevallen veroorzaken elk jaar bijna 1,3 miljoen doden en zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen en jonge volwassenen. Verkeersongevallen veroorzaken niet alleen menselijk leed, maar ook een zware financiële last voor de slachtoffers en hun families, enerzijds door de medische kosten en anderzijds door het arbeids- casu quo productiviteitsverlies van de verkeersdoden of geïnvalideerde.
In ruimere zin hebben verkeersslachtoffers een ernstige impact op de nationale economieën: ze kosten landen 3% van hun jaarlijks bruto binnenlands product. Dit is de reden dat het overkoepelende thema van de twee dagen was ‘De horizon 2030 voor verkeersveiligheid: een decennium van actiemaatregelen en concrete resultaten.
Suriname is al bezig een integraal beleid voor verkeersveiligheid te formuleren om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. De recente aanpassing van de Rijwet van 1971 is een van de acties ondernomen in het kader van preventieve maatregelen om het aantal verkeersdoden verder te beteugelen. Het Verkeersveiligheidsinstituut is het centrale punt voor het optimaliseren van de verkeersveiligheid en het coördineren van activiteiten die met de verkeersveiligheid in het algemeen te maken hebben. Het Verkeersveiligheidsinstituut zal op korte termijn opgaan in de bij wet in te stellen Verkeersautoriteit. Het instituut is bezig met de aanwerving van adviseurs en technische deskundigen op het gebied van wet- en regelgeving, projectmanagement, gezondheid en veiligheid, biostatistiek en communicatie, om slagvaardig te werken aan de gecommitteerde doelstellingen.
Er zal verder een informatiesysteem opgezet worden om betrouwbare data en verkeersstatistieken te vergaren. “Zonder data kunnen immers geen passende maatregelen worden genomen en is verkeerseducatie minder effectief. En als er geen betrouwbare data zijn, kunnen de resultaten die we willen bereiken ook niet gemeten worden”, zegt directeur Adraai. “De wereldwijde data tonen echter dat verkeersongevallen doodsoorzaak nummer 1 zijn in de leeftijdscategorie 15-29 jaar volgens de PAHO/WHO. Het gaat dus om de jeugd, het volk van morgen, de toekomst van Suriname!”
Volgens Adraai is verbetering van de verkeersveiligheid een van de beleidsprioriteiten van deze regering. Elke weggebruiker moet veilig zijn op de weg en moet daaraan ook zijn of haar bijdrage leveren.“ Wij vervullen allemaal een rol wanneer we aan het verkeer deelnemen.”