De Trinidadiaanse politiek analist Derek Ramsamooj (62) heeft bij het Secretariaat van CARICOM zijn klachten geuit over de ‘politieke vervolging’ die hij in Suriname heeft ondergaan. Hij deelde zijn verhaal via zijn advocaat, Justin Phelps, met CARICOM in een brief, gedateerd op 15 mei 2024.
Kopieën van deze brief zijn verzonden naar de Procureur-Generaal in Suriname en het Kantoor voor Handelsonderhandelingen op Barbados. De advocaten benadrukken ook dat de “politieke vervolging” door het Kabinet Santokhi ernstige schendingen van de fundamentele mensenrechten van hun cliënten internationaal recht met zich heeft meegebracht.
Key News heeft een kopie van deze brief in handen gekregen. Hij stelt dat deze kwestie, indien nodig, ‘zowel regionaal als internationaal zal worden aangevochten’. Hun cliënt is houder van zowel het Trinidadiaanse als het Britse paspoort.
In de brief schrijft advocaat Phelps onder meer: ‘De handelingen die aan de staat Suriname kunnen worden toegeschreven omvatten het verzinnen van beschuldigingen tegen mijn cliënt, gemotiveerd door het feit dat hij voor een rivaliserende politieke partij had gewerkt.’
Ramsamooj kwam begin 2020 naar Suriname voor een werkbezoek, maar kon vanwege de COVID-19 pandemie niet tijdig terugkeren. Ondertussen vonden de verkiezingen plaats, gevolgd door een wisseling van de wacht. Daags voor zijn geplande vertrek werd hij onderwerp van onderzoek en kreeg hij te horen dat hij het land niet mocht verlaten.
Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij een fraudezaak, mogelijk gepleegd door mensen dicht bij de vorige regering. Vervolgens werd de politieke analist op in oktober 2020 door de politie aangehouden op verdenking van fraude en op last van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De strafbare feiten waarvan hij werd beschuldigd, waren gerelateerd aan de geruchtmakende fraudezaak bij de Surinaamse Post Spaar Bank (SPSB).
Ramsamooj, die analist en onderzoeker is, had voor de SPSB-klantenonderzoeken en enquêtes onder bankmedewerkers uitgevoerd, evenals twee landen risicobeoordelingen van Suriname. Hij heeft zich altijd gedistantieerd van de zaak en heeft op alle relevante fronten, zowel lokaal als internationaal, geprotesteerd tegen zijn detentie. Hij werd na heftig getouwtrek op last van het Hof van Justitie op vrije voeten gesteld.
Deze vrijlating kwam na een verzoek van zijn raadsvrouw in Surinamer, Maureen Nibte, op basis van artikel 61 van het wetboek van Strafvordering. Het OM was aldus de raadsvrouw niet erin geslaagd om de verdenkingen op Ramsamooj hard te maken. Bovendien was de gezondheid van de man sinds zijn aanhouding sterk achteruitgegaan. Hij lijdt aan verschillende medische aandoeningen, waaronder diabetes, hypertensie en ernstige coronaire hartziekte. Uiteindelijk mocht de man pas in de tweede helft van 2022 naar huis terugkeren.
In de brief klagen de advocaten van Ramsamooj ook over het feit dat hij na zijn arrestatie, 18 dagen geen toegang had tot zijn advocaat en niet werd voorgeleid aan een rechtelijke instantie. Daarna bleef hij nog eens 57 dagen vast zonder aanklacht, zelfs nadat hij zijn advocaat mocht spreken. De advocaten benadrukken dat Ramsamooj medische bewijzen heeft dat zijn behandeling in Suriname heeft geleid tot onomkeerbare verslechtering van zijn gezondheid.
Het rechtssysteem in Suriname vertoont volgens de advocaten van Ramsamooj ‘aangeboren gebreken’. “Rechters van het Constitutioneel Hof worden benoemd door de heer Santokhi, de president. De politie en het Openbaar Ministerie vallen rechtstreeks onder het beheer van het ministerie van Politie,” schrijven ze in de brief. De advocaten vragen het CARICOM Secretariaat om een overzicht van alle verslagen van het Caribisch Gemeenschap waarin de beleidsrichting(en) zijn vastgesteld en verstrekt door de Conferentie van Staatshoofden op grond van artikel 12 (2) van het Herziene Verdrag van Chaguaramas.
Tenslotte vragen ze de leiding van het regionaal lichaam om een spoedige reactie in deze alarmerende kwestie.