In het nieuwe jaar zal de aanpak van het waste management ook op de agenda staan van het ministerie van Openbare Werken. Dat zegt Soeratmin Moestadja, die een presentatie hield over waste management in Suriname.
In augustus 2023 is een presidentiële commissie ingesteld die moet werken aan een structurele en duurzame aanpak van de vuilverwerking. Een van de eerste adviezen die is gegeven door deze commissie is het zoeken en instellen van een nieuwe dump-plek die zou moeten voldoen aan de eisen van een nieuwe vuilverwerkingssysteem. “Er zijn al enkele plekken geïdentificeerd en er is ook rekening gehouden met de omgeving. Er moeten nog studies gedaan worden en zaken moeten goed aangepakt worden alvorens we definitief een plek kunnen aanwijzen”, merkt Moestadja op.
Voor het identificeren van de lokaties is gebruik gemaakt van een al bestaand rapport geschreven door consultants. Het is volgens Moestadja nu een kwestie van kijken naar de juridische status van deze lokaties die zij hebben geidentificeerd. “De studie is van zes jaren geleden, we willen nu de actuele zaken bekijken en onderzoeken of deze plekken nog bruikbaar zijn.”
Wat vast staat is dat er naast een nieuwe vuilverwerkingssysteem ook gewerkt zal moeten worden aan het scheiden van afval, aanpassen van wetgeving en het vergroten van bewustwording van vuilverwerking op een verantwoorde manier. “Ook nemen wij ‘de waste to energy’ factor in beschouwing. Dat wil zeggen dat de regering mogelijkheden bekijkt hoe zij het vuil kunnen omzetten naar energie die wij hard nodig hebben. Met dit nieuwe systeem is gekeken hoe wij efficiënter, reducerend en kostendbesparend te werk kunnen gaan om ons vuil te verwerken.”
Een van de mogelijkheden die is bekeken is het betalen van statiegelden op petflessen. Moestadja verklapt dat de commissie gesprekken zal voeren met de verschillende bedrijven en stakeholders die bijdragen aan vervuiling en verwerking daarvan. “We hebben in onze planning een stakeholders workshop gepland waar we alle private bedrijven en NGO’s hun ervaring en inzichten aanhoren om deze mee te nemen in het vervolgtraject”, merkt Moestadja op.
De commissie bekijkt onder andere ook de wetgeving op statiegeld op drankverpakking. “We zijn nu bezig om te kijken hoe we statiegeld kunnen implementeren op de drankverpakkingen. dat moet dan aansluiten op het nieuwe vuilverwerkingssysteem. Het zijn wijzigingen die impact zullen hebben op het bestaande systeem. We gaan in elk geval heel zorgvuldig hiermee om”, benadrukt Moestadja.