Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag de weg vrijgemaakt voor president Donald Trump om zijn plannen voor een grootschalige reorganisatie van de federale overheid door te zetten. De uitspraak kan leiden tot tienduizenden ontslagen en een fundamentele herschikking van het overheidsapparaat.
De zaak draaide om een presidentieel decreet van februari waarin Trump overheidsinstanties opdroeg zich voor te bereiden op massaontslagen. De plannen omvatten onder meer het terugdringen van personeel bij ministeries als die van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid, Financiën en Defensie.
In een kort, anoniem besluit stelde het Hooggerechtshof dat Trump waarschijnlijk binnen zijn wettelijke bevoegdheden handelde. Daarmee werd een eerdere uitspraak van een lagere rechter ongedaan gemaakt, die de ontslagen tijdelijk had geblokkeerd.
Hoewel het Hof zich niet uitsprak over de concrete ontslagplannen, is het besluit een belangrijke juridische overwinning voor de president. “Een definitieve overwinning voor de regering,” aldus Witte Huis-woordvoerder Harrison Fields.
De reorganisatie, eerder geleid door Elon Musk en zijn Department of Government Efficiency (DOGE), heeft al geleid tot het ontslag of vertrek van ruim 260.000 ambtenaren. Critici spreken van wanorde binnen agentschappen en waarschuwen voor het wegvallen van essentiële publieke diensten.
Rechter Ketanji Brown Jackson was de enige die publiekelijk bezwaar maakte tegen het besluit. Zij sprak van “juridisch dubieuze acties” die via de achterdeur worden goedgekeurd.
Volgens recente peilingen steunt een krappe meerderheid van de Amerikanen de inkrimping van de overheid. Toch zijn de meningen scherp verdeeld langs partijgrenzen.