De kinderhartmissie, die van 21 november tot en met 2 december door Nederlandse verplegers en specialisten in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) werd uitgevoerd, vond onder zeer uitdagende omstandigheden plaats. Dit zegt kindercardioloog Amadu Juliana van het ziekenhuis.
Juliana geeft aan dat door de acties van het AZP-personeel de missie onder heel moeilijke omstandigheden plaatsgevonden. “De Nederlandse specialisten hebben dit voor het eerst meegemaakt”, zei Juliana. Ondanks de acties waren er toch Surinaamse verplegers bereid om te werken tijdens deze hartoperaties, waardoor het een succesvolle missie is geworden.
Volgens de kindercardioloog hebben tijdens deze missie 14 kinderen openhartoperaties ondergaan, waarbij er sprake was van verschillende afwijkingen en moeilijkheidsgraden bij de operaties. “Alle operaties zijn goed gegaan en de kinderen verkeren in een stabiele staat. De kinderen, die recent zijn geopereerd, zijn nog op de kinderafdeling voor observatie, maar er is geen sprake van complicaties.”
Juliana is blij dat onze kinderen nu in Suriname geholpen kunnen worden. In de jaren negentig werden Surinaamse koters nog door Nederlandse artsen in Nederland geholpen. Het gevolg daarvan was dat de kleintjes bij pleegouders moesten verblijven, zonder hun eigen ouders in de buurt. Door in eigen omgeving te blijven met de ouders, familie en vrienden herstellen de kinderen sneller. Sinds 2005 worden de hartoperaties in Suriname uitgevoerd.
Sindsdien zijn in het AZP meer dan 140 operaties en 250 catheterisaties uitgevoerd bij kinderen. Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) is de overkoepelende organisatie die het mogelijk maakt zodat het speciaal team de operaties in Suriname kan verrichten, terwijl het werk in Nederland ook gewoon doorgaat. De bedoeling is dat deze missie in Suriname het komend jaar weer uitgevoerd wordt.