Bij de recente verkiezingen in Venezuela hebben zowel de zittende president Nicolás Maduro als oppositiekandidaat Edmundo González de overwinning opgeëist. De kiescommissie, die bekend staat als loyaal aan Maduro, heeft hem officieel tot winnaar uitgeroepen. De oppositie beweert echter dat hun gezamenlijke kandidaat een duidelijke overwinning heeft behaald.
Volgens de voorzitter van de kiescommissie heeft Maduro, die de socialistische partij vertegenwoordigt, 51 procent van de stemmen gekregen. De voorlopige resultaten, gebaseerd op 80 procent van de getelde stemmen, zouden aangeven dat de oppositie 44 procent heeft verzameld.
Oppositieleider María Corina Machado betwist deze cijfers en beweert dat diverse peilingen en eigen tellingen suggereren dat González 70 procent van de stemmen heeft behaald. De oppositie heeft verklaard dat uit hun eigen verzamelde stemresultaten bij verschillende stembureaus blijkt dat González een aanzienlijke voorsprong had. De officiële resultaten per stembureau moeten nog worden vrijgegeven, maar de kiescommissie heeft beloofd dit vandaag te doen.
De oppositie had van tevoren al zorgen geuit over mogelijke manipulatie van de stemresultaten. Het feit dat de eerste uitslagen pas zes uur na het sluiten van de stembussen werden bekendgemaakt, versterkt hun vermoeden van fraude. González benadrukte dat “Venezolanen en de hele wereld weten wat er is gebeurd.”
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, uitte “serieuze zorgen” dat de resultaten “niet de wil van het volk weerspiegelen” en drong aan op een gedetailleerde openbaarmaking van de stemresultaten. Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares hebben een soortgelijke oproep gedaan.
De Chileense linkse leider Gabriel Boric verklaarde dat hij geen uitslag zal accepteren die niet verifieerbaar is. “Het regime van Maduro moet beseffen dat de gepubliceerde resultaten moeilijk te geloven zijn.” In een eerste reactie noemde Maduro zijn overwinning “een triomf voor vrede en stabiliteit.” Voorafgaand aan de verkiezingen had hij gewaarschuwd voor geweld als hij zou verliezen. Hij ontving felicitaties van de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel, die sprak van een “historische verkiezingsoverwinning.” Maduro is sinds 2013 aan de macht in Venezuela. Verschillende oppositiepartijen hadden zich verenigd in een poging hem te verslaan. Hoewel de populaire oppositieleider Machado werd uitgesloten van deelname door de regering, slaagde oud-diplomaat González erin zich te registreren en de steun van andere oppositieleiders te krijgen.