Ondanks de kritische kanttekeningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Suriname toch vooruitgang geboekt in het EFF-programma van het IMF. Anastacia Guscina, teamleider van het IMF-team die momenteel in Suriname is voor de zevende review, waardeerde de voortgang in de gesprekken en noemde de stabilisatie van de macro-economische situatie een positief teken.
“De inflatie daalt gestaag en de wisselkoers is stabiel. De betrokkenheid van internationale donoren en instellingen zoals de Wereldbank en de IDB onderstrepen het groeiend respect voor Suriname,” zei Guscina. Ze benadrukte echter ook dat de doelstellingen met betrekking tot het primaire begrotingssaldo niet zijn gehaald en dat er teveel wordt uitgegeven aan elektriciteitssubsidies, inclusief onterecht toegekende subsidies aan gezonde huishoudens.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning benadrukt het belang dat ministeries zich houden aan de maandelijkse budgetten. “We kunnen de budgetten niet overschrijden dan wat is begroot. Voor de gezondheidssector hebben we SRD 250 miljoen gebudgetteerd, dan moet het niet ineens SRD 270 miljoen worden”, merkt de financiën minister op.
Een maatregel die is opgenomen is het opmaken van een plan van aanpak om de schulden te betalen. De staat heeft een schuld van rond de SRD 9 miljoen aan rente bij de Centrale Bank van Suriname. De regering moet uitwerken hoe ze deze schuld zal inlopen. Volgens Raghoebarsing kan de schuld niet zomaar weggeveegd worden uit de boeken van de bank. “Als Suriname niet voldoet aan deze maatregel, lopen we het risico om de tranche mis te lopen.” Een andere maatregel is dat de extra gelden uit de verhoogde tarieven van EBS terug moeten vloeien naar de staatsbegroting.
Guscina geeft ook aan dat het programma enige gevaren kan lopen, omdat ze mogelijk druk voorspellen op de begroting met de onderhandelingen die momenteel plaatsvinden met de vakbonden en de regering. Guscina blijft erbij dat het fenomeen van spookambtenaren nog goed moeten worden aangepakt. Alhoewel er een start is gemaakt ‘Public Sector reform’ gaat het voor IMF nog veel te traag. Dit legt nog steeds een grote druk op de begroting van de regering die zich moet houden aan de maandelijkse vastgestelde budgetten.
Doordat men nog met de spookambtenaren zit, kan de regering niet de nodige verhogingen doorvoeren waarop ambtenaren die wel werken, recht op hebben. “Dus de ambtenaren die werkelijk werken, subsidiëren de spookambtenaren want hun salarissen worden nog betaald.” Een scherpe kanttekeningen die het IMF plaatst voor de regering is dat ze de spookambtenaren harder moeten aanpakken. Het inwilligen van de wensen van de verschillende vakbonden kan het IMF-programma in gevaar brengen.
Guscina geeft aan dat het inwilligen van de wensen van de vakbonden een gevaar kan zijn voor de macro-economische stabiliteit, die volgens het IMF nog veel te fragiel is. “Met een economie die nog niet is waar het moet zijn, zullen de hoge salarissen voor de ambtenaren, de inflatie en de wisselkoersen beïnvloeden.” Het zou volgens haar oneerlijk naar de samenleving zijn die veel heeft opgeofferd om dat te niet te doen als de salarisverhogingen van de ambtenaren voor nu niet worden ingedamd. “Ik hoop dat dit goed in overweging wordt genomen tijdens de onderhandelingsgesprekken”, merkt de IMF-teamleider op.