Het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft achttien jongeren getraind in hoe zij hun familiegeschiedenis het best kunnen onderzoeken. Dit gebeurde tijdens de workshop ‘Stamboomonderzoek voor jongeren’. Deze groep is nu in staat zelfstandig stamboomonderzoek te verrichten.
Georgetine Nremoredjo, medewerker van het NAS, geeft aan dat de kennis om stamboomonderzoek te verrichten in drie dagen is overgedragen aan de jongeren. Op de eerste dag hebben zij zich verdiept in het theoretische deel van onderzoek doen naar familiegeschiedenis. Daarbij hebben de participanten kennisgemaakt met de verschillende bronnen, de fysieke archiefbronnen en de online archiefbronnen.
Tijdens de workshop hebben de participanten ook geleerd hoe een interview voor te bereiden en af te nemen. “Dus de tips en tricks hebben we hen voorgehouden.” Op de tweede dag van de workshop waren de deelnemers in de gelegenheid om te werken in de studiezaal van het archief, waarbij ze zelf onderzoek konden verrichten naar hun stamboom met originele documenten zoals; de namenlijsten en de scheepslijsten.
Daarnaast hebben zij ook gewerkt met de diverse databases die beschikbaar zijn bij NAS, waaronder de database van de Hindostaanse immigratie, de Javaanse immigratie en de Chinese immigratie. Enkelen hebben ook gebruikgemaakt van de slavenregisters. Op de derde dag hebben de jongeren de bevindingen over hun familiegeschiedenis gepresenteerd.
Terugblik
Nremoredjo blikt tevreden terug op de presentaties. Ze meent dat de participanten heel veel tijd hebben gestopt in het verrichten van het onderzoek naar hun familiegeschiedenis. “En dat heb ik ook gemerkt in hun presentatie.” Ze merkt op dat er in eerste instantie dertig aanmeldingen waren voor deze vakantie activiteit van het NAS, echter waren er maar achttien deelnemers toen de workshop begon. Desondanks is ze tevreden over de prestaties die de deelnemers hebben geleverd.
Geen leeftijdslimiet
Voor de workshop ‘Stamboomonderzoek voor jongeren’ heeft het archief niet een leeftijdslimiet gesteld. Nremoredjo geeft aan dat een ieder boven de zestien jaar hieraan kon deelnemen. Hoewel de workshop voornamelijk bedoeld was voor jongeren, zegt ze dat er geïnteresseerden van boven die leeftijdsgroep waren. In dat kader is de deelname opengelaten voor een ieder die geïnteresseerd was.
Verdere verdieping
”We hebben ze ook aangegeven om niet te blijven zitten, want er is nog veel meer te halen uit andere onderzoeken.” Nremoredjo zegt dat de deelnemers in de gelegenheid zijn om hun onderzoek uit te breiden. Volgens haar heeft het NAS hen slechts de basishandvaten gegeven.
De NAS-medewerker heeft de deelnemers gemotiveerd om ook in andere archiefinstellingen onderzoek te verrichten. “Als zij de kans krijgen om onderzoek te doen in een archief in het buitenland, dan zal dat hun ook goed doen.”
Deze workshop is op 20 september succesvol afgesloten. De workshopdagen waren in augustus en september.