De persvrijheid in Suriname is achteruit gegaan. Dat blijkt vandaag uit de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders die jaarlijks op 3 mei uitkomt. Op dezelfde dag wordt tevens De Internationale Dag van de Persvrijheid herdacht. In 2021 stond Suriname nog op de 19e plaats, dit jaar gaan wij met ruim 33 stappen achteruit tot de 52ste rang.
Volgens Vishmohanie Thomas, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, hebben recente ontwikkelingen gemaakt dat ons land op dergelijke wijze is gekelderd. Zij brengt in herinnering de mishandeling van journalist Jason Pinas door lijfwachten van vicepresident Ronnie Brunswijk. Hier kwam een schepje bovenop toen handgranaten op zijn erf werden aangetroffen. Een rechtelijke uitspraak laat nog altijd op zich wachten. Maar ook het feit dat er nog met een zekere regelmaat een beroep wordt gedaan op de zogenaamde ‘muilkorfwetten’ voor het vervolgen van burgers. Hiermee wordt het recht op vrije meningsuiting aangetast, hetgeen doorwerkt op de ranking.
De SVJ-voorzitter benadrukt echter wel dat er een onderscheid moet zijn tussen vrije meningsuiting en belediging. Ook het feit dat er tot op heden nog geen Wet Openbaarheid van Bestuur kan worden aangenomen, resulteert erin dat Suriname geen significante sprongen vooruit maakt. Thomas: “achtereenvolgende regeringen beloven dit in te stellen. Toch blijft het uit”. Een dergelijke wet zou niet alleen de journalisten/mediawerkers ten voordele komen, maar ook alle andere (maatschappelijke) groepen.
Suriname leek de afgelopen 5 jaar vrij stabiel te blijven als het gaat om de persvrijheid. Het ging van een schommeling tussen de 19e en 21ste plek op de rang in vijf jaar tijd, tot een keldering van 33 rangen in enkele maanden. Thomas maakt zich zorgen. Deze index geeft een beeld van de democratische gehalte in het land. De SVJ heeft meermalen erop gewezen dat er met tact omgegaan dient te worden met de media, die tevens één van de pijlers van de democratie is. Het is niet serieus genomen door de regering. De publicatie van de World Press Freedom Index is slechts een bevestiging.
Naast de externe factoren, zijn er ook binnen de journalisten- en mediakring, mensen die zich niet houden aan de beroepscodes en de ethiek van het vak. Hierdoor wordt het vertrouwen in journalisten soms aangetast. In gevallen waar men zich niet hieraan houdt, komt de SVJ ook in beweging, vertelt Thomas. Zij doet een beroep op journalisten en mediawerkers om zich te houden aan de journalistieke codes.
Het thema van dit jaar is ‘de impact van digitale media op de persvrijheid, vrije meningsuiting, toegang tot informatie en de veiligheid van journalisten’.
Keynews.sr is onderdeel van de The Key Network N.V. en dient als onze digitale nieuwsmedia outlet. Wij streven ernaar, via ons multimedia platform, niet alleen mensen te voorzien van het laatste nieuws, maar ook om andere perspectieven van het verhaal mee te geven, zodat de lezer een goed, gebalanceerd en afgewogen besluit kan nemen of mening kan vormen.