Jagers schieten op dieren met geweren, maar Jean-Pierre Veira doet dat met de camera. De 25-jarige fotograaf heeft zich gespecialiseerd in wildlife en natuurfotografie. In de studio kun je alles zelf bepalen, alles naar je hand zetten.
Landschapsfotografen moeten wachten op het juiste licht en juiste omstandigheden, maar dan hebben ze ruimschoots de gelegenheid er iets moois van te maken. Maar een jaguar, anaconda, exotische vogel of tapir? Die kan besluiten niet mee te werken, weg te vliegen vlak vóór het mooiste shot, de verkeerde kant op te gaan of – in het meest ludieke geval – in de camera kijken en daarmee laten zien dat ze weten dat je er bent.
Het fotograferen van wilde dieren in de Surinaamse regenbossen is een droombaan voor de fotograaf, die ook als gids fungeert voor overwegend Amerikaanse en Europese toeristen. De visuele producent heeft zich voornamelijk gespecialiseerd in het fotograferen van reptielen en amfibieën. Veira organiseert ook tours naar unieke destinaties in het magische Amazone-oerwoud van Suriname. “Ik heb speciale tours voor mensen die reptielen en amfibieën willen bewonderen. Ik heb buitenlanders die naar Suriname komen en graag bepaalde slangensoorten of kikkers willen zien. Ik breng ze dan op stap. Ook begeleid ik filmploegen en internationale documentairemakers die onze bossen aandoen”, aldus Veira.
Hij heeft op het Natin de opleiding audiovisuele productie met succes afgerond. “Ik zet mijn fotografie en film skills samen met mijn kennis over dieren en het bos in om succesvol te zijn.” Reeds op jonge leeftijd maakte Veira kennis met het achterland van Suriname. “Mijn moeder is onderwijzer geweest in het binnenland. In de grote vakantie ging ik dan naar haar toe. Zo heb ik kennisgemaakt met ons mooi regenwoud en ben ik in contact gekomen met lokale bewoners van wie ik veel heb geleerd over het Surinaamse wild leven ”, vertelt de fotograaf vol passie. Hij heeft toen het Lawa- en Corantijngebied leren kennen.
Na het Natin is Veira niet direct aan de slag gegaan als wildlife fotograaf. Hij begon zijn carrière als audiovisuele producer bij een multinational. “De dingen die ik toen moest filmen, vond ik helemaal niet interessant. Na twee maanden was ik al uitgekeken.” De natuurliefhebber nam toen ontslag, waarna hij in contact kwam met een mediabedrijf dat documentaires produceert voor grote organisaties zoals het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF), het Amazone Conservation Team (ACT) en het World Wildlife Fund (WWF). “Hier is alles echt serieus begonnen. Ik werkte mee aan documentaires. Soms moest ik twee tot drie maanden in het bos blijven”, vertelt Veira.
“Na twee jaren leerde ik veel meer mensen kennen, waaronder biologen. Ik leerde steeds meer over het bos en dieren. Mijn liefde voor reptielen en amfibieën wakkerde aan. Ik probeerde de mooiste beelden te schieten van slangen en kikkers”, zo maakt Veira Key News Suriname deelgenoot van zijn enthousiasme. Hij kwam vervolgens in contact met Dick Lock. “Hij heeft mij kennis laten maken met de reptielen- en kikkerwereld”. Lock is een bekende wildlife gids die woont en werkt in Suriname. Van origine is hij Nederlands. Lock heeft vooral bekendheid gekregen met een re-integratieproject voor zwarte spinapen. Met een klein team is hij actief bezig om illegaal gevangen spider monkeys terug te zetten in het wild. Geïnspireerd door Lock heeft Veira van zijn hobby een fulltimebaan gemaakt. “Ik ben nu fulltime gids en parttime fotograaf”.
Op de facebookpagina van Veira komt men adembenemende beelden van Suriname tegen: van mooie landschappen tot giftige slangen in het diepe oerwoud. Een foto die recent veel indruk heeft gemaakt is eentje waarop je Veira met de wereldbekende bioloog prof. dr. Freek Vonk ziet. Beiden poseren met een reuzenanaconda. Vonk is sedert begin 2020 bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, dit voor een periode van vijf jaar. Hij is verbonden aan de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen. De bioloog zal zich met name richten op natuurlijke gifstoffen ten behoeve van behandelingen én gebruik hiervan als medicatie. In Suriname doet hij onderzoek bij anaconda’s. Veira heeft Vonk geassisteerd om een reuzenanaconda in de zoetwateren van de Surinamerivier te kunnen vangen. “Dit bij hoogwaterstand, wat bijzonder moeilijk is”, merkt Veira op. Veira geeft als primeur mee dat hij nu werkt aan een project met de razend populaire televisiepersoonlijkheid Humberto Tan. “Ik help Humberto om een jaguar te zoeken in de bossen.”
Veira roept Surinamers op om zuinig om te gaan met de natuur. “Het behoud van bossen is belangrijk. Zonder bos is er geen leven. Ook onze diersoorten moeten we beschermen om een goedwerkend ecologisch systeem in stand te houden.” Veira is als vrijwilliger verbonden is aan de Stichting Snake Patrol Suriname. Deze organisatie is opgezet door Dick Lock en Fenne van Esseveldt. Zij delen hun passie voor slangen en wilde dieren. Beiden zetten zij in voor zowel de veiligheid van mensen als die van slangen. Hun doel is om hun passie en kennis over te dragen zodat er op lange termijn een positiever beeld over slangen ontstaat. In Suriname is de houding van de bevolking tegenover (gif)slangen voor een groot deel gebaseerd op vooroordelen en angst. Regelmatig wordt een onschuldige slang met afgehakte kop aangetroffen, omdat de dader dacht dat het een gifslang was. Een grotere kennis zou dit kunnen voorkomen. “Het is belangrijk dat we mensen leren hoe om te gaan met slangen, omdat ze zeer cruciaal zijn voor ons ecosysteem”, nuanceert de dierenvriend.