Een ernstige blunder in Washington zorgt voor politieke ophef: topfunctionarissen uit de regering-Trump hebben per ongeluk militaire informatie gedeeld via een berichtenapp, waarbij ook een journalist van The Atlantic betrokken bleek.
Volgens een onthulling van het Amerikaanse tijdschrift *The Atlantic* werd hoofdredacteur Jeffrey Goldberg op 13 maart per abuis toegevoegd aan een versleutelde Signal-groep genaamd “Houthi PC small group”, waarin leden van de nationale veiligheidsraad van de VS militaire actie tegen de Houthi-rebellen in Jemen bespraken. Slechts twee dagen later, op 15 maart, gaf president Donald Trump opdracht tot luchtaanvallen op doelen van de door Iran gesteunde Houthi’s.
Binnen de groep werden gevoelige details gedeeld, waaronder doelen, wapensystemen en de volgorde van aanvallen. Minister van Defensie Pete Hegseth zou zelfs persoonlijk deze informatie hebben gepost, hoewel hij de beschuldigingen later ontkende. “Niemand deelde oorlogsplannen per sms,” zei hij tijdens een persmoment op Hawaï.
Opmerkelijk is dat de Signal-groep, naast Hegseth, ook accounts bevatte van andere topfunctionarissen zoals vicepresident JD Vance, minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio, CIA-directeur John Ratcliffe, en zelfs Joe Kent, die nog niet eens officieel bevestigd is als hoofd van het Nationale Antiterrorisme Centrum.
Democratische politici reageren woedend en spreken van een ernstige schending van de nationale veiligheid. Senaatsleider Chuck Schumer noemt het “één van de meest verbluffende inbreuken op militaire inlichtingen in lange tijd” en eist een diepgravend onderzoek. Ook senator Elizabeth Warren stelt dat het gebruik van Signal voor zulke gevoelige informatie “illegaal en onvoorstelbaar gevaarlijk” is.
De Nationale Veiligheidsraad heeft bevestigd dat de chatgroep echt is en onderzoekt hoe het telefoonnummer van de journalist in de groep terecht is gekomen. Toch benadrukt het Witte Huis dat er “geen bedreiging was voor de nationale veiligheid” en dat president Trump volledig vertrouwen blijft houden in zijn veiligheidsadviseur Mike Waltz.
Verder tonen screenshots uit de groep aan dat er discussie was over de rol van Europese bondgenoten. Vance zou hebben geschreven: “Ik haat het om Europa weer uit de brand te helpen.” Hegseth zou daarop gereageerd hebben met: “Ik verafschuw het Europese profiteren net zo erg.”
Het incident roept niet alleen juridische vragen op over het onzorgvuldig omgaan met geclassificeerde informatie, maar ook over het mogelijk schenden van federale archiefwetten door het gebruik van verdwijnende berichten op Signal.
**Bron: Reuters / The Atlantic**